DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over creatine

Ben je een sporter dan weet je dat sommige sporters zweren bij creatine. Al die verhalen over hoe onmisbaar creatine is bij de dagelijkse voeding om iets te bereiken in de sportschool. Zo gaan er diverse verhalen rond in de fitnesswereld over creatine. Wat is creatine nou eigenlijk en wat doet creatine voor je lichaam? Dit en nog meer feiten over creatine lees je hier.

Wat is creatine

Creatine is één van de meest populaire supplementen voor sporters. Niet alleen topatleten gebruiken het maar ook de mensen die veel aan fitness doen. Creatine helpt je om meer energie te geven tijdens het sporten, met als gevolg een langer uithoudingsvermogen. Hierdoor is het mogelijk dat jij meer spiermassa kweekt en sterker wordt. Alleen creatine slikken zorgt dus enkel voor een langer uithoudingsvermogen. De rest zal je toch echt zelf moeten doen. 

Creatine wordt gemaakt en omgezet in de lever, alvleesklier en de nieren. Vanuit hier wordt het getransporteerd door het bloed naar de spieren in het lichaam. Wanneer het in de spieren zit, zullen de spieren de creatine gebruiken als bron van energie. Je kunt creatine als supplementen slikken maar het is ook als natuurlijke voedselbron beschikbaar, zoals rood vlees, zalm, tonijn en haring. Echter het nadeel is dat het creatinegehalte in voedsel niet erg hoog ligt, en verliest een groot deel tijdens het koken.

Hoe werkt creatine

Nu je weet wat creatine is, is het tijd om te lezen hoe creatine precies werkt. Zoals eerder genoemd verplaatst creatine zich door het bloed naar de spiercellen. Hier verandert het in creatinefosfaat. Creatinefosfaat zorgt ervoor wanneer de spieren energie krijgen wanneer het lichaam hierom vraagt, bijvoorbeeld tijdens een intensieve workout. Wanneer de spieren eenmaal bevoorraad zijn met creatinefosfaat zal het lichaam meer energie leveren aan de spieren. Je zult dus merken dat je lichaam meerdere herhaling kunt doen tijdens het fitnessen wat leidt tot een bevordering van de spiergroei.

Creatine voordelen

Creatine zorgt er voor dat de lichamelijke prestaties tijdens het sporten flink toe nemen. Doordat je uithoudingsvermogen verhoogt wordt zul je betere prestaties kunnen verrichten, hierdoor zullen je spieren harder groeien, waardoor je meer spierkracht krijgt en dus betere resultaten zult bereiken met het sporten. Vele sporters zullen baat hebben bij het slikken van creatine. Het zorgt er niet alleen voor dat je langer kan sporten maar ook na het sporten heeft creatine een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat de spieren een stuk minder stijf worden, waardoor je minder last hebt van spierpijn. 

Meer lichaamsgewicht door creatine

Wanneer je creatine gaat gebruiken als voedingssupplement is het mogelijk dat je zwaarder wordt in de loop van de tijd. Dit terwijl je misschien af wilt vallen. Je lichaamsgewicht neemt toe doordat de creatine ervoor zorgt dat er vocht wordt vastgehouden in de spiercellen. Door het vocht in je spiercellen krijg je een vollere look. 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén