DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over Spanje

Spanje is bij velen in de wereld bekend als geliefd vakantieland, met Barcelona als toeristische trekpleister. Maar wat weet jij eigenlijk over Spanje en haar cultuur? Wist je bijvoorbeeld dat het volkslied  van Spanje geen tekst heeft? Dit en nog meer weetjes lees je hieronder. 

Het land van konijnen

Wist jij dat dit de naam van Spanje is? Dit heeft Spanje te danken aan de Feniciërs, het volk dat ooit in Spanje woonde. Zij noemden het Hispania, dat Land van de Konijnen betekent.

Vier talen

Spanje kent maar liefst vier officiële talen, namelijk spaans, catalaans, baskisch en galicisch. Naast deze officiële talen zijn er nog vele varianten zoals valenciaans en balearisch. Elke taal komt met een aparte uitspraak en woordenschat.

Siësta

In Spanje is het normaal op het heetst van de dag een dutje te doen. Oftewel de siësta, dit dutje duurt normaal gesproken van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens dit tijdstip is het normaal dat veel kantoren en winkels gesloten zijn. Daarom zijn de winkels vroeg open en houden zij de deuren tot laat open.

Bananen

Spanje is het enige Europese land waar bananen groeien. Dit is een kleine soort banaan dat enkel op de Canarische Eiland groeit. De bananen worden hoofdzakelijk in eigen land geconsumeerd. 

Wilde apen

Oke het stukje land is officieel niet van Spanje maar van Engeland. Maar het is wel het enige stukje land waar je in Europa wilde apen tegenkomt. Een groep berberapen leeft op de berg van Gibraltar.

Lage bevolkingsdichtheid

Spanje heeft in vergelijking met de andere landen in Europa een lage bevolkingsdichtheid. Er wonen maar 82 mensen per vierkante kilometer. Even ter vergelijking in Nederland wonen er 495 personen per vierkante kilometer. Dit komt omdat Spanje natuurlijk veel groter is.

Bergachtig land

Spanje is na Zwitserland het meest bergachtige land in Europa. Bijna een kwart van het land ligt boven de duizend meter. De gemiddelde hoogte van het land bedraagt 660 meter boven de zeespiegel.

Druiven eten tijdens oud&nieuw

Spanjaarden eten op oudejaarsavond wanneer de klok op 12 slaat per klokslag een druif. Op deze manier luiden de Spanjaarden het nieuwe jaar in en wensen ze elkaar een feliz año nuevo (nieuwjaar).

Lange kustlijn

Wil jij lange strandwandelingen maken? Dan is Spanje het juiste land. Het land telt maar liefst een 4.964 kilometer lange kustlijn. De mooiste stranden vind je overigens langs de Atlantische Oceaan in Galicië, Asturië en Cantabrië.

Geen vrijdag de 13e

In Nederland hebben wij vrijdag de 13e als ongeluksdag. In Spanje is dit geen ongeluksdag maar juist dinsdag de 13e. Veel spanjaarden zijn bijgelovig voor deze dag en komen nog steeds niet hun huis uit op dinsdag de 13e. 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén