DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist jij nog niet over teken

Ben je graag buiten in het bos of werk jij tussen het groen. Het is verstandig om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. Vooral in een groene stad is de kans op een tekenbeet groter. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme.

Teken zijn bijna het hele jaar actief

Teken zijn er het hele jaar door. Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 5 graden komt. Je loopt de meeste kans op een tekenbeet in de periode van maart tot oktober. Dan zijn de teken over het algemeen op hun actiefst. 

Waarom oppassen voor teken

De reden dat je moet oppassen voor teken, komt door het feit dat zij zich voeden met het bloed van zoogdieren. Denk aan vogels en reptielen, dit zijn de zogenaamde dragers van de bacterie. Daarbij kunnen ze de ziekte van lyme met zich meedragen en overbrengen naar de mens. Niet alle teken dragen deze ziekte met zich mee, naar schatting is dit 1 op de 5 teken.

Dit betekent dat niet elke teek is besmet met de borrelia-bacterie. Daarom hoef je niet per definitie de ziekte van Lyme te krijgen als je door een teek bent gebeten.

Waar kom ik teken tegen

Het is een misverstand om te denken dat je alleen een tekenbeet op kan lopen in het bos. Teken leven vooral in hoog gras, bosbessen struiken, varens en tussen dode bladeren. Je kunt teken dus ook tegenkomen in de duinen of in je achtertuin. Vanuit deze plekjes springen ze over op dieren of mensen. Dus ook wanneer jij je stadstuintje aan het bewerken bent is het oppassen geblazen. Teken lever onder bladeren. Dit kan op de Veluwe zijn, maar ook net zo goed in Leiden. 

Wist je dat maar liefst 1 op de 3 mensen in hun eigen tuin door een teek gebeten wordt.

Bescherming tegen teken

Hoe bescherm jij jezelf goed tegen teken. Draag gesloten en lange kleding waardoor jij de huid bedekt houdt. Spuit eventueel je kleding in met een insectenwerend middel. Heb je zichtbaar onbedekte huid. Smeer deze huid dan in met anti-insecten middel dat DEET bevat. Het is wel belangrijk dat je blijft controleren want dit alles geeft geen 100% bescherming.

Gebeten door een teek?

Ben je toch gebeten door een teek. Dan is het belangrijk dat je de teek snel weghaalt. Doe dit door de teek met een puntig pincet vast te pakken en uit de huid te trekken. Na de verwijdering ontsmet je de wond. Hierna is het belangrijk voor jezelf dat je de datum en plek van de beet noteert. 

Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:

  • Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
  • Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén