Een huis kopen is spannend. Het begint met de oriëntatiefase gevolgd door het aankoopproces. Een huis kopen is een grote investering, het is dus belangrijk dat jij goed op de hoogte bent. Veel informatie is online terug te vinden, zo ook hier. In dit blog behandelen wij enkele tips & belangrijke punten waar jij op moet letten tijdens het aankopen van een huis.
Aankoopmakelaar
In deze tijd is het lastig om als koper tussen het biedings geweld te komen. Daarom is het handig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt, weet wat er te koop is en welke huizen er op korte termijn in de verkoop komen. Met een aankoopmakelaar zit je als koper dicht bij het vuur. Dit is handig als jij een woning wilt kopen in een zeer gewilde regio.
Het is mogelijk om het hele aankoopproces alleen te doen, dit vergt wel enige kennis en voorbereiding. Het is mogelijk dat een aankoopmakelaar je van het begin tot eind helpt met het kopen van een huis. Vanaf het zoeken naar een geschikte woning tot aan de sleuteloverdracht. Het is ook mogelijk om een deel uit handen te laten nemen. Vind jij het leuk om de zoektocht naar een geschikt huis op je te nemen, maar laat je liever de onderhandelingen over aan iemand anders. Laat dit aan de aankoopmakelaar over. In het oriëntatiegesprek kunnen jullie de taken bespreken en is het mogelijk om concrete afspraken te maken. Zo weet jij wat je kan verwachten.
Kosten aankoopmakelaar
De kosten die bij een aankoopmakelaar komen kijken, is afhankelijk per aankoopmakelaar. Er is namelijk geen tarief voor opgesteld. Veel makelaars maken gebruik van een vooraf afgesproken bedrag. Het is ook mogelijk om een makelaar te treffen die voor een percentage van het aankoopbedrag werkt. Tip: Vraag altijd een offerte op. Op deze manier weet jij zeker waar je aan toe bent en kom je niet achteraf voor verrassingen te staan.
Bijkomende kosten aankoopwoning
Als je een huis wilt kopen en het betreft geen nieuwbouw huis dan staat er kosten koper bij. Maar welke kosten komen hier nou bij kijken? Hierin zitten de aankoopkosten die gemaakt worden bij het kopen van een huis. Denk hierbij aan de notariskosten en de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is 2% van het aankoopbedrag van de woning. Maak je gebruik van een aankoopmakelaar of laat jij een bouwkundige keuring uitvoeren. Deze kosten zie je ook terug in de aankoopkosten.
Naast de aankoopkosten zijn er ook financieringskosten. Dit zijn de volgende kosten: de advies-afsluitkosten van een hypotheek, notariskosten: opmaken hypotheekakte, de kosten voor de nationale hypotheek garantie (NHG) en de taxatiekosten.
Starterslening
Als starter heb je in deze tijd vaak een steuntje in de rug nodig om op de woningmarkt een huis te kunnen kopen. Hiervoor is de starterslening geschikt. Het is een aanvullende lening bovenop de gewone hypotheek. Met deze lening kan het gat worden gedicht tussen de maximale hypotheek en het aankoopbedrag van het huis. Hiermee wordt het mogelijk om je eerste koopwoning te kopen.
De starterslening vraag je aan bij de gemeente. Check eerst of het mogelijk is in jouw gemeente waar je wilt gaan wonen om een starterslening aan te vragen.