DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Soorten hoortoestellen

Er zijn de afgelopen jaren ontzettend veel verschillende soorten hoortoestellen op de markt gekomen. Deze variëren in categorie, prijs en functionaliteit. Daarnaast verschillen de hoortoestellen ook in kleur, grootte, zichtbaarheid en manier van plaatsing. De groei binnen hoortoestellen is ontzettend groot en wij nemen je daarom mee in deze blog in de verschillende soorten hoortoestellen, zodat je in ieder geval weet welk soort hoortoestel geschikt is voor jou! 

Achter-het-oor hoortoestellen 

Het achter-het-oor hoortoestel wordt door middel van een buis verbonden met een op maat gemaakt oorstukje. Dit soort gehoorapparaten zijn geschikt voor mensen met een ernstig gehoorverlies of kleinere gehoorgangen. De achter-het-oor hoortoestellen worden steeds kleiner en slanker en door het geringe formaat vallen ze bijna niet meer op. Daarnaast staan de achter-het-oor hoortoestellen bekend om de langere levensduur van de batterij. De Rayovac extra advanced 312 hoorbatterij is hier een goed voorbeeld van. Deze leveren 1,45 volt en 180mAh. 

In-het-oor hoortoestellen 

Één van de meest populaire variant van de hoortoestellen zijn de zogenoemde in-ear hoortoestellen. Deze worden op maat gemaakt zodat ze perfect passen in de grootte van het oor. Het is daarom ook belangrijk om om de juiste vorm en pasvorm te krijgen voor optimaal comfort en geluidskwaliteit. De in-ear hoortoestellen zijn geschikt voor bijna alle varianten van gehoorverlies en ze zijn erg handig in gebruik omdat er geen externe draden zijn. 

Ook binnen de in-ear hoortoestellen zijn er verschillende varianten. Deze beginnen met een volledig verborgen hoortoestel en gaan door tot de grootste variant die volledig om de oorschelp past. Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Bespreek daarom altijd eerst met de audicien wat het meest toegankelijk is. 

Luidspreker-in-het-oor hoortoestellen

Het meest voorkomende hoortoestel in Nederland, is het luidspreker-in-het-oor hoortoestel. Deze is bijna onzichtbaar en geschikt voor vrijwel alle vormen gehoorgangen. Het past discreet achter het oor en een dunne draad verbindt het gehoorapparaat aan de luidspreker. De luidspreker-in-het-oor hoortoestellen zijn wel gevoelig voor vocht en oorsmeer ophoping en wordt alleen aanbevolen aan mensen met licht gehoorverlies. 

Cros-hoortoestel 

De bovenstaande hoortoestellen zijn geschikt voor mensen die versterking nodig hebben op twee oren, maar het komt ook vaak voor dat er één oor volledig doof is. Dan is het cros-hoortoestel een goede oplossing. Dit is een hoortoestel dat geluidssignalen via een draad (of draadloos) systeem doorgeeft aan het goede oor. Op deze manier worden geluiden waargenomen aan de kant van het dove oor. Het is hierbij wel van belang dat deze tijdens de eerste periode zoveel mogelijk wordt gedragen. Het kan wel eens voorkomen dat het goede oor, de stroom geluiden niet aankan. Dit zou betekenen dat het cros-hoortoestel niet de oplossing is. Test het daarom eerst goed uit!

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén