DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over jeans

Jeans ook wel spijkerbroeken genoemd zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar waar komen jeans precies vandaan en hoe zijn zo opeens zo populair geworden? Je leest het in deze blog.

Geschiedenis van Jeans

Tegenwoordig zijn er prachtige jeans verkrijgbaar zoals de Red Button jeans. Maar de jeans waren oorspronkelijk niet bedoeld als mode item. De moderne spijkerbroek is in de jaren 1870 ontwikkeld door de kleermaker Jacob Davis in Nevada. Hij was de eerste die broeken maakten met klinknagels om de naden te versterken. Toentertijd waren slijtvaste broeken nog niet uitgevonden. Hierdoor stonden mijnwerkers en houthakkers in de rij voor de spijkerbroek van Jacob Davis. De spijkerstof was al veel eerder ontdekt. Er zijn schilderijen gevonden uit 1655 waarbij er spijkerstof werd gedragen. 

Waar de spijkerstof precies vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk. Het woord denim zou afgeleid zijn van Nîmes, dit is een Franse stad. Het woord “denim” zou uit Nîmes betekenen. Dat zou dus betekenen dat de spijkerstof uit het plaatsje Nîmes zou komen. Andere speculeren dat spijkerstof uit de Italiaanse stad Genua komt. Dit plaatsje wat in Frankrijk Gênes heet zou door de fransen verbasterd zijn tot het woord jeans. 

De spijkerstof werd in de 17e eeuw vooral gedragen door de arme bevolking. Dit kwam omdat spijkerstof een goedkope stof was om te produceren en het goed bestand was tegen zwaar werk.

De kledingmaker Jacob Davis had weinig geld voor een patentaanvraag en daarom vroeg hij hulp aan de textielverkoper Levi Strauss. Hiermee ging Levi Strauss akkoord en begon zelf een naaiatelier in San Francisco. Hier begon het merk Levi’s. 

Jeans van nu

Jeans zijn tegenwoordig tijdloos geworden. Tegenwoordig zijn er veel variaties jeans verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedereen wel een jeans te vinden. De bekendste kleur jeans is blauw. Maar er komen steeds opvallender jeans op de markt. Een trend die we vaak terug zien zijn jeans met een opvallende print. 

De spijkerbroeken van nu komen in veel verschillende maten, materialen en wassingen. Hierbij is de pasvorm erg belangrijk. De pasvorm van een jeans bepaalt hoe de jeans jou staat. Zo zijn er de skinny fit, slim fit, tapered fit en regular fit jeans. De skinny fit is een jeans wat strak aansluit op de benen, hierdoor komt je lengte goed naar voren. De slim fit is een pasvorm wat geschikt is voor bijna iedereen. Dit is een broek wat zowel casual als zakelijk gedragen wordt. De tapered fit is een pasvorm waar er meer ruimte is voor de bovenbenen. Dit is vooral geschikt voor mensen met stevige bovenbenen. Tot slot is er de regular fit. Dit is een pasvorm wat nooit uit de mode raakt. Deze jeans loopt vanaf de heupen recht richting de broekspijpen. 

Waar spijkerstof en spijkerbroeken vroeger voor de armen waren is het nu voor iedereen toegankelijk. Bijna iedereen die je op straat tegenkomt draagt een spijkerbroek en dat zal ook nog wel jaren zo blijven. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén