DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over laptops

De eerste laptop kwam in 1981 op de markt. Met een gewicht van 10.7 kg dus zeker niet licht en mobiel te noemen! Het was de Osborne 1. Al wordt die door de experts nog wel eens als niet-laptop beschouwd, waarmee de eerste generatie laptop eigenlijk uit 1982 komt. Voor beide geldt in ieder geval dat ze weinig lijken op de laptops van nu. Log, een klein scherm en erg zwaar zijn allemaal punten waar veel op is geïnnoveerd. Toch bestaat de laptop qua model zoals we hem vandaag kennen alweer sinds het begin van de jaren 90.

Klein, kleiner, kleinst

Een paar jaar geleden werd er nog flink geïnvesteerd in kleine laptops. Compact was key zullen we maar zeggen. De HP pavilion bijvoorbeeld is verkrijgbaar in diverse schermformaten. Dat is een trend die veel laptop merken volgen.

Mobiele telefoons moesten in het begin van deze eeuw ook zo klein mogelijk zijn. Later was er een kantelpunt waarmee er meer functionaliteiten kwamen en dus ook de grootte weer toenam. Mede door een groot scherm. Niemand hoor je meer zeggen dat je met een koelkast aan het bellen bent. Deze ontwikkeling ervaart de laptop ook en dus neemt de standaardgrootte van laptops weer toe. 

De techniek van laptops wordt steeds verfijnder. Chips, de daadwerkelijke computer, hard discs etc. Het kan allemaal zeer compact gebouwd worden. Maar de schermgrootte willen we eigenlijk niet op inleveren. Daarom blijft zo’n laptop nog steeds redelijk groot van formaat. En terecht, want er zit wel een kantelpunt waar té compact eigenlijk niet meer prettig werkt. Dan kun je net zo goed een smartphone of tablet gebruiken. Wel wordt er flink op gewicht bespaart omdat er eenvoudigweg minder in de laptopbehuizing geplaatst hoeft te worden. Handig!

Aankooptips

Als je een laptop gaat kopen moet je begrijpen dat er veel gebruikssituaties zijn en dus ook veel keuze is. Denk aan accucapaciteit, werkgeheugen, opslagruimte, grootte, schermresolutie, budget en meer. Vraag jezelf daarom de volgende dingen af om een keuze te maken die daar goed bij aansluit:

  • Werk ik alleen thuis of ook vaak onderweg?
  • Moet ik zware programma’s kunnen draaien, zoals videobewerking of gamen?
  • Hoeveel jaar wil ik met de laptop doen?
  • Is deze laptop mijn hoofdcomputer of gebruik ik hem meer voor erbij?
  • Werk ik vaak in de buurt van een stroompunt of juist meer op de accu?
  • Heb ik veel grote bestanden die ik moet opslaan en bewaren?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén