DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dingen die jij nog niet wist over netwerken

Dat je tijdig moet beginnen met het opbouwen van een netwerk wordt menig student tijdens de opleiding verteld. Op dat moment wuif je die opmerking weg omdat je denkt “Dat komt wel een keer.”. Voor je het weet is het moment dan aangebroken dat je wel echt een netwerk nodig hebt. Dit kan zijn bij het zoeken van een afstudeerstage, wanneer je wilt beginnen aan je carrière met een leuke startersfunctie of wanneer je vastloopt in je huidige baan en op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Wat de reden dan ook is, een netwerk is handig en is vaker in te zetten dan men denkt. Wat zijn dan de dingen waar je op moet letten bij het opbouwen van je netwerk? Hieronder een paar handige tips over netwerken!

Persoonlijke aanpak

Het opbouwen en onderhouden van een netwerk is een levenslang project. Je gaat netwerkbijeenkomsten af en gooit hier en daar een lijntje uit naar mensen waarvan je denkt dat ze ooit nog van waarde kunnen zijn voor jou of jij voor hen. Bij dit lijntje moet je het echter niet houden. De contacten die je gedurende je leven opbouwt moet je niet laten verwateren en actief blijven onderhouden. Het klinkt als een hele klus, maar niets is minder waar als je een persoonlijke aanpak toepast op het opbouwen en onderhouden van je netwerk. Wanneer je een netwerkbijeenkomst binnenloopt en jezelf blijft, dan kun je mensen overtuigen van jouw welgemeende eigenschappen en kwaliteiten. Je kunt ook een visitekaartje laten maken om echt een persoonlijke indruk achter te laten. Val op tussen alle andere naamkaartjes met een visitekaartje inclusief videoscherm. Met een gepersonaliseerde videoboodschap zal jouw visitekaartje niet snel in een stoffige la belanden, maar deze zal juist jouw persoonlijke indruk van de netwerkbijeenkomst versterken. 

Een goed begin is het halve werk

Het is een bekend spreekwoord die erg goed aansluit bij netwerken: Een goed begin is het halve werk. Tip nummer één van het bezoeken van een netwerkbijeenkomst is voorbereiding. Weet wat je daar komt doen en heb je praatje klaar. Zo val je op en straal je zelfvertrouwen uit. Jij weet namelijk het beste waar je het over hebt, omdat het over jezelf gaat of iets waar jij voor staat. Wat je kunt doen is het voorbereiden van een elevator pitch. Laat de pitch kort en bondig zijn zodat er genoeg ruimte is om hierna verder een gesprek aan te knopen. Zorg dat de inhoud van de pitch persoonlijk is en vloeiend overkomt. Op deze manier kom je zelfverzekerd over en nemen andere mensen jou serieus.

Netwerken is een two-way street

Een valkuil waar veel mensen voor vallen tijdens het netwerken is dat ze dit aanvliegen vanuit een eenzijdig perspectief. Netwerken is een investering die je in jezelf doet en kan resulteren in mooie relaties waar je ooit nog de vruchten van kunt plukken. Pas op dat je echter zelf ook moeite doet voor je gesprekspartners. Netwerken wordt beschouwd als een ruil. Jij schiet er wat mee op omdat ook jij je best doet voor de andere partij. Praat niet te veel over jezelf tijdens een gesprek, vraag juist ook informatie uit bij de andere partij. Zo kunnen jullie van elkaar leren en het helpt je te begrijpen wat de ander zoekt en waar jij eventueel bij zou kunnen helpen. Zo ontstaat er een wisselwerking waar jij en je gesprekspartner beide van kunnen profiteren. En daarnaast, iemand die ooit goed is geholpen door jou, verspreid wellicht jouw naam ook weer onder zijn netwerk. Zo breid je langzaam je netwerk uit door geïnteresseerd te zijn in meer dan alleen je eigen doelen. 

Netwerken doe je zo

Concluderend is vast te stellen dat netwerken vaak lastiger wordt ingeschat dan het daadwerkelijk is. Wanneer je dicht bij jezelf blijft tijdens een netwerkbijeenkomst kom je het verst. Probeer van te voren goed voorbereid te zijn op het geven van een elevator pitch en de vragen die hieruit kunnen volgen. Wanneer jij ook naar jouw gesprekspartners luistert en een tweezijdige relatie opbouwt, is er niets meer wat jou weerhoudt van het opbouwen van een groot en lucratief netwerk. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén