DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Hou dit in de gaten bij een lening aanvragen

Een lening afsluiten kan voor veel mensen een uitkomst zijn. Zo kan het zijn dat je nog openstaande betalingen hebt die je moet voldoen, of je hebt iets op dit moment nodig, maar niet het geld ervoor. Toch zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een lening wilt afsluiten. In dit artikel vind je een aantal van deze zaken waar je goed op moet letten.

De rente 

Je hebt het vast wel eens gehoord: ‘Let op, geld lenen kost geld’. Dit is natuurlijk niet voor niets. Als je een lening afsluit betaal je namelijk rente. Tussen de rentetarieven kan er nog wel eens verschil zitten in prijs en daarnaast betaal je verschillende soorten rente afhankelijk van welke lening je af wilt sluiten. Zo betaal je bij een persoonlijke lening bijvoorbeeld vaste rente, maar bij een doorlopend krediet een variabele rente. Zorg dus dat je de ins en outs hierover weet voordat je daadwerkelijk begint aan een lening afsluiten.

Meest bekende leningen 

De meest bekende leningen zijn een persoonlijke lening en doorlopend krediet. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening leen je een bepaald bedrag dat binnen een bepaalde tijd weer moet worden terugbetaald. Bij een persoonlijke lening heb je te maken met vaste rente. Dat wilt zeggen dat de rente vaststaat. Je lost dus elke maand hetzelfde bedrag af. 

Bij een doorlopend krediet heb je geen vaste looptijd. Wel heb je een afgesproken limiet. Je mag blijven lenen tot het afgesproken limiet is bereikt. Je betaald hierbij rente over het bedrag wat je opneemt. Deze rente is variabel. De rente kan namelijk hoger of lager worden, het ligt er maar net aan hoeveel je leent. Het maandbedrag wat je moet betalen kan dus verschillen. 

Denk aan vervroegd aflossen 

Het is altijd wel een slimme keuze om je afgesloten lening vervroegd af te lossen. Dit kan namelijk erg veel geld schelen. Bij veel leningen kun je dan ook de lening zonder kosten eerder terugbetalen. Ook zijn er gevallen, waarbij de instantie waar je de lening hebt aangevraagd een boete geeft voor het eerder aflossen. Dit is ter compensatie van de rente die de instantie misloopt, doordat je de lening eerder aflost. Voor een doorlopend krediet geld dat je deze altijd vervroegd af kunt lossen zonder extra kosten. Hou dit dus in de gaten bij een lening aanvragen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén