DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over gamen

Het is altijd een strijd tussen laptops, computer en consoles. Wat is nu beter voor gamen en waarom? We kunnen alvast verklappen dat er geen echte winnaar is. Maar het is wel belangrijk om de verschillen te herkennen. Al worden die wel steeds kleiner.

Online gamen

Online gamen is al heel lang populair. Het begon eenvoudig met spelletjes op websites die daar speciaal voor waren ingericht. Later kwamen steeds meer games op de markt om online tegen of met vrienden te spelen. Een gaming laptop is hier natuurlijk perfect op voorbereid. Want met een laptop zit je nu eenmaal makkelijk en snel online. De consoles bleven nog even achter. Al is het voor Xbox, Nintendo en Playstation tegenwoordig vanzelfsprekend dat ook zij verbonden zijn met het internet.

Aanschafprijs versus toepassingen

Een laptop of desktop pc was vroeger veelal in het voordeel vanwege de functionaliteiten. Oke, een game console was echt ingericht op gamen dus je hoefde niet over de snelheid te twijfelen, waar het werkgeheugen van een computer of laptop nog wel eens tekort schoot. Maar als je een goede computer had met voldoende capaciteit, dan zet je die natuurlijk breder in dan alleen gamen. Denk aan huiswerk maken, photoshoppen, belastingaangifte doen of volledig zakelijk gebruik. Dit doe je allemaal niet vanaf je game console.

Maar we zien ook dat hier ontwikkeling gaande is. Juist met de komst van online wordt deze afstand kleiner. Je gaat geen tekst schrijven op je playstation of je belastingaangifte checken vanaf je Xbox, maar er zijn wel steeds meer apps bereikbaar vanaf je console. Denk aan Youtube, Netflix en Spotify. Je gebruikt dus je gaming console om bijvoorbeeld muziek, films en series te streamen.

De multifunctionaliteit neemt toe waardoor de verschillen kleiner worden. Uiteraard heeft dit allemaal wel weer invloed op de aanschafprijs.

Games alleen beschikbaar voor…

Dit was vroeger een van de belangrijkste redenen voor je keuze. Sommige games kwamen alleen uit voor pc, playstation of Xbox. Was jij dus die hard fanboy van dat ene spel, dan moest je wel die specifieke console hebben. Ook die lijn is inmiddels helemaal weggevaagd. Logisch natuurlijk, want spelontwikkelaars willen ook hun kansen spreiden en hun doelgroep vergroten. En exclusiviteit kopen is duur! Dus console ontwikkelaars kiezen voor andere unieke features. En trouwens ook andere verdienmodellen. Want met de komst van online is het hele verdienmodel op zijn kop gezet. Games lijken tegenwoordig goedkoper, maar tijdens het spelen kom je er eigenlijk pas achter wat voor ‘proefversie’ je eigenlijk gekocht hebt en dat je voor de echte beleving eigenlijk niet om de in-app-aankopen heen kunt. Ook hier houd je rekening mee als je nog twijfelt over pc, laptop of console.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén