DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over ondernemen

Bij het starten van je eigen onderneming komt ontzettend veel kijken. Maar waar begin je? En is ondernemen wel iets voor jou? In deze blog bespreken we alles over het starten met ondernemen. 

Verken de markt

Allereerst is het belangrijk om te weten wat jouw eigen kwaliteiten zijn. Hierop gebaseerd begin je een onderneming. Ga je vervolgens jouw product of dienst lokaal of landelijk verkopen? Woon je bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn? Is het dan mogelijk om thuis te werken of heb je een bedrijfsruimte nodig in Alphen aan den Rijn? Het is erg belangrijk om eerst de markt te verkennen, voordat je een bedrijfsruimte in Alphen aan den Rijn huurt of koopt. Bekijk hoeveel concurrentie er actief is in jouw omgeving. Bekijk ook wat de sterktes en zwaktes zijn van de concurrentie. Zo bepaal jij uiteindelijk wat je kansen zijn. Maak hiervoor usp’s oftewel unique selling points. Dit zijn factoren die jou als bedrijf onderscheiden en speciaal maken ten opzichte van de concurrent. 

Strategie

Vervolgens doe je uitgebreid onderzoek naar jouw klant. Wie is de klant en wat willen ze precies? Probeer nooit iets direct te verkopen naar de klant. Dit komt vaak opdringerig over waarbij de klant denkt dat hij in de maling wordt genomen. Ga eerder voor een strategie waarbij je de klant “helpt”. Maak hiervoor een strategie. In veel gevallen helpt het om een goedkoop product of dienst aan te bieden en hierbij een duurdere variant bij te upsellen. Je verkoopt namelijk het meest aan mensen die al klant zijn. Hierbij is het belangrijk om te spelen met je prijs. Dit doe je door tijdelijke acties uit te voeren. Hierdoor is het voor de klant niet raar als de prijs ineens verandert. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste omzet wordt gegenereerd door te upsellen. Wanneer je bijvoorbeeld een online cursus geeft, geef dan de optie om voor €4,95 de cursus ook in PDF formaat te ontvangen. De drempel om dit te kopen is ontzettend laag en voor jou een kleine moeite om eenmalig de cursus om te zetten in PDF. 

Upsellen is (bijna) altijd mogelijk. Wees niet gelimiteerd in je aanbod. Wees bereid om breder te denken. Verkoop je bijvoorbeeld een schilder cursus waarbij je klanten leert schilderen op canvas? Verkoop daar dan canvassen bij, of penselen en verf. 

Financiering

Veel mensen willen wel beginnen met ondernemen, maar hebben daar simpelweg niet het geld voor. Ze zijn bang om risico’s te nemen die ervoor zorgen dat ze schulden creëren. Vaak is dit ook gegrond. Want maar 10% van de ondernemingen overleeft het. Maak daarom een financieel plan. Hierdoor breng je in kaart hoeveel je precies nodig hebt en waar je dat vandaan haalt. Soms is het even nodig om te sparen, maar vaak is een lening mogelijk. Wanneer je niet privé aansprakelijk wilt zijn voor je onderneming, raden we aan om een B.V. te starten. 

Hopelijk weet je nu iets meer over ondernemen. De belangrijkste factor voor ondernemen, is uit je comfortzone stappen en gewoon te doen. Door fouten te maken bereik je uiteindelijk het doel waar jij naar toe wilt wilt werken. 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén