DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dingen die jij nog niet wist over LED tv

Je bent op zoek naar een nieuwe tv. Je ziet termen voorbij komen zoals oled, Qled en microled. Je vraagt jezelf af wat is het verschil en maakt het echt zoveel uit bij het aanschaffen van een nieuwe tv. In dit blog lees jij het verschil van de led beeldtechnieken.

Nieuwste LED technieken

Oled-tv’s zijn tegenwoordig de standaard bij diverse fabrikanten in televisieland. Bij een enkeling is Qled technologie de standaard. Microleid is nieuwste en dus de opkomende beeldtechnologie. Wat is het verschil tussen de diverse led technieken. En gaat microled de toekomst van televisieland veranderen?

Oled beeldtechnologie

Oled staat voor Organic Light Emitting Diode. In de beeldplaat van een oled-tv zit organisch materiaal verwerkt. Door dit materiaal wordt de stroom gestuurd en dit licht vervolgens op. Vervolgens wordt er een kleurenfilter aan toegevoegd, dit krijgt een bepaalde kleur. Er zijn vier oleds die een kleurmengsel vormen en dit vormt vervolgens één pixel op het scherm.

Waar de kleuren in een klassieke lcd-scherm door beeld kristallen doorkomen op het scherm, vormen die organische diodes in oled-tv’s een natuurlijke kleur. Dit komt door hun lichtgevende karakter en hebben geen extra achterverlichting nodig. De kleuren lijken natuurlijker, want ze komen uit de beeldpunten zelf. Verder doordat ze geen achterverlichting nodig hebben, is het scherm dunner. Wat weer mooier staat in de woonkamer

Qled beeldtechnologie

Tv’s die beschikken over Qled beeldtechniek maken gebruik van piepkleine nanokristallen. De afmetingen van deze nanokristallen zijn aanpasbaar, om het licht van diverse golflengtes oftewel kleuren af te geven. 

De Qled-tv’s maken nog wel gebruik van achtergrond belichting. Qled-kristallen geven namelijk zelf geen licht, de kristallen versterken het licht, met als resultaat een meer realistische en intensere kleurweergave. 

Een Qled-tv blijft door de gebruikte technologie wat achter bij een oled tv. Dit is op het gebied van beeldsnelheid en zwartwaarden. Dit komt door het gebruik van een backlight. Maar Qled-tv’s leveren wel een betere helderheid, waardoor je een toonbaarder beeld afgeleverd krijgt in een verlichte kamer.

Microled beeldtechnologie

Het is een nieuwe beeldtechnologie: Microledschermen. Deze bestaan uit gewone, anorganische leds. Welk voordeel hebben ze dan ten opzichte van oleds? Deze soort leds zijn zeer efficiënt, hebben een hoge maximale helderheid, gaan langer mee en ze kunnen pure kleuren maken. Het is mogelijk om een microled beeldscherm zelf samen te stellen in grootte en beeldverhouding die je zelf wenst. Nog een voordeel van de lange levensduur van de individuele leds, het maakt dat een microledscherm veel minder gevoelig is voor het inbranden.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén