DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over autoradio´s

Autoradio´s worden steeds moderner en krijgen steeds meer functies. Waar je vroeger gewoon een aan-/uit-knop had en een volumeknop, zijn er tegenwoordig tientallen fysieke knoppen. Om over de touchscreen nog maar niet te beginnen. De radio´s zijn dus steeds complexer geworden. Dit wist ik nog niet over autoradio´s:

Radio met geïntegreerd navigatiesysteem

Ik kom nog uit de tijd van wegenkaarten op schoot houden en onderweg je auto uitzoeken. Moesten we nou hier eraf of pas over twintig kilometer? Oh nee, we zijn er al voorbij… Toen kwam de fase waarin een TomTom alles voor je deed. Die moest je nog wel even op de voorruit plakken. Tegenwoordig hoeft zelfs dat niet meer, want er zijn heel veel radio’s met geïntegreerd navigatiesysteem. Zoals de Volkswagen Polo radio, een autoradio met navigatiesysteem die past in de Volkswagen Polo. En in enkele andere VW modellen, heb ik me laten vertellen.

Autoradio met touchscreen

Mobieltjes hebben het al jaren, e-readers ook en er komen steeds meer laptops met touchscreen op de markt. Wat dat betreft is het niet zo gek dat er ook autoradio´s met touchscreen bestaan. Toch wist ik dit nog niet. Jij wel?

Het scheelt een heleboel knoppen op je dashboard, dus dat is wel fijn. Bovendien zijn we door de smartphones toch al gewend aan touchscreens. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen. Met zo’n touchscreen schakel je heel makkelijk van radiozender, zonder eerst met de draaiknop de juiste frequentie te vinden. Handig als je van NPO Radio 2 (92 FM) naar Veronica (103 FM) wilt schakelen. 

Het nadeel vind ik dan weer dat je dit niet blindelings kunt doen. Waar je met een draaiknop je ogen op de weg kunt houden, kan dit met een touchscreen niet. Dat maakt het wel gevaarlijker om te doen. Vooral in de bebouwde kom. Want je ziet al snel fietsers, voetgangers of een stoplicht over het hoofd. Gebruik de touchscreen-functie dus voordat je wegrijdt of als je op een rustige weg bent.

Android en Apple Play

Net als mobieltjes krijgen autoradio´s dus een touchscreen. Maar dat is niet het enige, want smartphones en autoradio´s kunnen zelfs met elkaar communiceren. Maak jij al gebruik van Apple Play of Android Play? Dan kun je onderweg jouw smartphone met de autoradio bedienen. Zoals een inkomend telefoontje handsfree beantwoorden door op de radio te klikken. Of via de telefoon Spotify aan je autoradio toe te voegen, zodat je geen cd´s of usb-sticks meer mee hoeft te nemen tijdens een lange rit. Je hoeft dus ook niet meer een parkeerplaats op te zoeken om de cd te verwisselen, want jouw Spotify lijsten zijn natuurlijk oneindig lang!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén