DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist ik niet over chafing dishes

Een chafing dish, ook wel bekend onder de naam ‘warmhoudbak’, is ideaal om te gebruiken op een buffet, catering of ander feestje waar eten geserveerd wordt. Warme gerechten kunnen namelijk snel koud worden, maar in een chafing dish kun jij voor een langere tijd het eten warm houden. Maar wat weet jij eigenlijk allemaal over chafing dishes? Wist je bijvoorbeeld dat er een verschil zit tussen een elektrische chafing dish en een chafing dish op brandpasta? Niet? Nou, lees dan snel verder, want we vertellen je graag alles wat je moet weten over een chafing dish.

Hoe gebruik je een chafing dish? 

We hebben het zojuist al even aangegeven, een chafing dish gebruik je om voedsel in warm te houden. Je kunt de gerechten tot zo’n 80 graden warm houden. In de waterpan stop je (kokend) heet water en volgens het au-bain-marie principe wordt dit water warm gehouden, waardoor de gerechten dus verwarmd blijven. De deksel van zo’n warmhoudbak zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de bak op peil blijft, waardoor het eten niet zal uitdrogen. Om de chafing dish warm te houden gebruik je brandpasta. Het kan ook zijn dat je een elektrische chafing dish hebt. Dan heb je natuurlijk geen brandpasta nodig. Dan hoef je alleen de stekker in het stopcontact te sluiten en dan is het apparaat klaar voor gebruik.  

Elektrische chafing dish

Het voordeel van een elektrische chafing dish is dat je het vuur in de brandpasta niet in de gaten hoeft te houden. De warmhoudbak zal pas stoppen met verwarmen zodra je de stekker uit het stopcontact haalt of zodra je het apparaat uitzet. Bovendien is het met een elektrische chafing dish een stuk makkelijker om de temperatuur te regelen. Bij de niet elektrische variant gebeurt dat door middel van het au-bain-marie principe, waarbij het water in de pan wordt warm gehouden door het vuur in de brandpasta. Een ander voordeel van een elektrische chafing dish is dat je niet bang hoeft te zijn dat je niet genoeg brandpasta in huis hebt om de avond door te komen. 

Verschillende formaten

Bovendien hebben chafing dishes verschillende formaten en modellen. Zo heb je rechthoekige- en ronde chafing dishes. In de chafing dish zit een voedselpan met een 1/1GN afmeting en over het algemeen kun je de voedsel pannen in de chafing dish ook weer vervangen door meerdere kleine bakken. De ronde variant is bijvoorbeeld erg handig wanneer je soep serveert. Zo kun je de soep namelijk makkelijker uitscheppen.  

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén