DatWistIkNiet

Wist jij het wel?

Dit wist jij nog niet over katten

Iedereen kent wel iemand met een kat. Daarnaast zijn poezen en katten tegenwoordig sterren op internet. Hier heb je paar leuke feitjes over katten en poezen. Handig als het onderwerp een keer langskomt. 

Katten proeven de smaak zoet niet

Katten kunnen door een genetische afwijking geen zoete smaken proeven.

Katten zien geen rood

De ogen van katten bevatten minder kegeltjes. Hierdoor kunnen katten maar twee primaire kleuren zien: geel en blauw. De kleur groen zien katten ook nog doordat dit een combinatie is van geel en blauw. Maar waar mensen dankzij de kegeltjes geel, blauw en rood zien. Kunnen katten dus geen rood zien.

Katten en poezen hebben een voorkeurs poot

Net zoals mensen hebben katten en poezen een voorkeur met welke poot zij een handeling uitvoeren. Waar katers vaak linkspotig zijn, zijn poezen vaak rechtspotig. Let maar eens op bij je eigen kat, met welke poot zet hij zich af of grijpt hij naar een speeltje.

Katten en honden kunnen samenwonen

In tekenfilms zijn het gezworen vijanden: honden en katten. Maar in werkelijkheid kunnen katten en honden samen in huis leven. Wel is de kans het grootst als de kat er eerst was dan de hond. Het hangt ook af van de leeftijd waarop je kat en hond samenbrengt. Het beste effect is er wanneer de kat niet ouder is dan zes maanden en de hond niet ouder is dan 1 jaar.

Katten herkennen stemmen

Grote kans als jij op straat een random kat roept, het beestje op je afkomt. Maar wist jij dat katten het verschil kunnen horen tussen de stem van een vreemde en de stem van hun baasje. 

Katten komen bijna altijd goed terecht

Heb je ooit een kat zien vallen? Ja, dan is de kans groot dat de kat goed terecht kwam, oftewel op zijn pootjes. Dit komt door de snelle val reactie die katten hebben. Deze val reflex maakt het mogelijk dat hun lichaam draait tijdens de val. Zo draaien ze in de lucht hun lichaam richting de grond zodat ze uiteindelijk altijd met hun pootjes op de grond belanden. 

Wetenschappers hebben er onderzoek naar gedaan en zagen dat de kat tijdens zijn val eerst zijn kop opzij draait. Hierna draaien de voorste poten en eerste deel van zijn leef mee en het achterlijf volgt als laatst.

De oudste kat ooit

Tot slot wist jij dat de oudste kat maar liefst 38 jaar werd! De oudste kat ooit was Creme Puff, deze kat leefde in Texas, Amerika. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 DatWistIkNiet

Thema door Anders Norén